Bol bol hurma tüketelim


Ramazan tek başına gelmez evlerimize, neşesiyle, bereketiyle, huzuruyla, pidesiyle ve hurmasıyla gelir. Çocukluğumdan hatırımda kalan ramazan sofraları var. Bu sofraların baş tacı zeytin, su ve hurmaydı. Ezanla beraber eller duaya açılır ardından kimi suyunu yudumlar, kimi zeytinle kimi de hurmayla açardı orucunu. Sonra ardından gelen Allah kabul etsin sesleri...



Arabistan'da olduğu gibi bizim topraklarımızda da kutsal sayılır hurma. Çekirdeğini atmaz bir yerlerde saklarız, saksının dibine iliştiriverir, cüzdanımızın bir kenarına sıkştırıveririz. Kutsal topraklardan geliyor diye mi, peygamber efendimiz seviyor diye mi, çocukluk anılarımızda sıkı bir yeri var diye mi kutsal yemiş oldu hurma bilmiyorum. Bildiğim tek şey faydalarının saymakla bitmediği...
Hurmanın besin değeri çok yüksek. Bir küçücük hurmanın içine kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum sığıvermiş. Bu kadar besin değerine sahip hurmayı uzun süre aç kaldıktan sonra tükettiğinizde açlığınızı bastırır ve fazla yemek yemenizi engeller. İşte bu nedenle iftar sofralarının baş tacı oluyor.
Aç karına tüketilen bir hurma kabızlık sorununu ortadan kaldırırken, kemiklerimizi de güçlendiriyor. Kansızlık için en ideal yemişlerden biri... Günümüzün en klasik sorunu olan alerjiye de iyi geldiği söyleniyor. Kilo alımı, kalp sağlığı, ishal, göz ve kulak sağlığı hurmanın saymakla bitmeyen faydalarından diğerleri...
Bu kadar faydayı saydıktan sonra ufak tefek uyarılarımı da paylaşmak istiyorum. Artık hurmaya da hile karışmış maalesef. Hurmalar markette kendini kolayca beğendirsin, parlasın, daha tatlı olsun diye mısır veya glukoz şurubuna batırılıyormuş. Ben hurma alırken çok parlak ve ucuz olanları tercih etmiyorum. Gerçek hurma ucuza satılmıyor çünkü. Bir de nereden ve nasıl alırsam alayım hijyenini bilmediğim için mutlaka sirkeli suyla yıkayıp kurutup öyle kavanoza koyuyorum.
O zaman ne yapıyoruz, bu kadar faydalı bir yemişi evimizden eksik etmiyoruz. Sabahları aç karnına veya ara öğün atıştırmalıkları olarak bol bol hurma tüketiyoruz.
Aslı Aydoğdu






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kiril Alfabesi’nin doğduğu yer, Ohrid!

“Gelecek bana ait” diyen bir mucidin hikayesi

Hastalıklarımızın sebebi düşünceler