Hacamat: Bedensel arınma

Bedensel arınmanın neredeyse her dinde kendine bir yer bulduğu ve 5.000 yıllık geçmişi olan hacamat, halk arasında kupa tedavisi olarak da biliniyor. Eski Türk filmlerinden ya da aile büyüklerinizden aşina  olabilirsiniz kupa tedavisine. Alkolle sırt silinir ve bardak çekilirdi, hatta bardağın içinde yanan kibrit ve duman görmüşlüğüm de vardır…
Hacamat, aslında kupa tedavisinin biraz ileri boyutu diyebiliriz. Deri altında biriken toksinlerin kan yoluyla dışarı atılması işlemi... 6 ayda bir düzenli hacamat yaptıran bir çift olarak nasıl yapıldığını elimden geldiğince tarif etmeye çalışayım. 


Hacamatı yaptıracağınız yer aslında şikayetinize veya hastalığınıza göre değişiyor. İlgili organa denk gelen bölgeye mesela sırtınıza 8 adet kupa yerleştiriliyor. Bu kupaların vakumla havası alınıyor ve 3-4 dakika iyice sırtınıza yapışmış durumda bekletiliyor. Sonra kupalar açılıp yerleri belirginleşmiş olan yuvarlak bölgeye neşterle çok ince çizikler atılıyor. Çizik atma işlemi bitince tekrar kupalar aynı yerlere kapatılıp vakumlanıyor. Yaklaşık 15-20 dakika kupalar öylece sırtınızda bekletiliyor. Bu süre içinde kupaların içine yavaş yavaş kirli kan dolmaya başlıyor. Vücudunuz bu işlem sırasında deri altında, dokularda biriken kirli kan ve toksini dışarı atarak beyinle İlgili organ arasındaki düzenli akışı sağlıyor. Yani iki ucu kapalı bir hortum düşünün, içinde uzun yıllardır duran suyun yoğunlaşıp kokuşmaya başladığını tahmin edebilirsiniz. İşte hacamatı bir nevi hortumun iki ucunu açıp kirli suyu akıtmak gibi düşünebiliriz…

Hacamat tedavisi bittikten sonra, sırtınızdaki kupalar birer birer alınıp hacamat yapılan yerler baticon ile temizleniyor. Biz, hacamat yapan uzmanın önerisiyle uygulama yapılan yerlere iyileşene kadar günde birkaç kez kantaron yağı sürdük. Kantaron yağı çiziklerin hem mikrop kapmadan hızlıca iyileşmesini hem de iz kalmamasını sağlıyor.
Arkeolojik kazılarda M.Ö. 1000’li yıllarda Çin’de hacamat yapıldığı ispatlanmış. Tıbbın atası Hipokrat’ın da hacamatı bir tedavi yöntemi olarak kullandığı biliniyor. “Tedavi olduğunuz şeylerin en hayırlısı hacamattır.” diye bir de Hz. Muhammed’in hadisi var. Osmanlılarda özellikle 1400 ile 1800 yılları arasında hacamat hem halk hem de saray eşrafı tarafından yoğun kullanılan bir tedavi ve koruyucu hekimlik yöntemiymiş. Çinliler, Hipokrat, İbn-i Sina ve Osmanlılar tamam da Napolyon’a n’oluyor? Napolyon kendisine ve askerlerine sağlıklı olmak, zinde ve enerjik kalmak için yılda neredeyse 16 kez hacamat ve sülük tedavisi yaptırıyormuş.
Hacamat sadece bedensel arınma için değil ruhsal arınmaya için de son derece etkili. Nazar, büyü ve negatif etkilerden arınmak için yüzlerce yıldır kullanılan onlarca yöntemden biri...
Unutulmaya yüz tutmuş bir şifa yöntemi ile karşı karşıyayız derken 2012 yılında Türkiye’de Hacamat Derneğinin kurulduğunu öğreniyoruz.  Derneğin kurucusu ve yöneticisi Süleyman Gök, hacamat eğitimleri ile bir sürü haccam (hacamat yapan kişi) yetiştirirken ülkemizde ve dünyada hacamatın yeniden eski saygınlığını kazanması için uğraşıyor. Süleyman Gök’ün “Hacamat” isimli kitabında konuyla ilgili merak ettiğiniz her şeyin cevabını bulabilirsiniz.
Süleyman Gök, hacamatın nasıl yapıldığını kitabında maddeler halinde şöyle sıralıyor.
  • İlk önce hacamat yapılacak noktalar belirlenir.
  • Belirlenen noktalar alkol ile silinir.
  • Hacamat yapılacak noktalara ön vakumlama yapılır. (ön vakumlama süresi 1-3 dk. arasındadır)şter yardımıyla
  • Kupalar alınarak, neşterle  1cm uzunluğunda ve 1 mm derinliğinde çizgiler atılır. Çizgilerin arası 1 cm civarındadır.
  • İkinci vakumlamada bekleme süresi maksimum 10 dakikadır.
  • Temiz kan gelmeye başlayınca vakumlar boşaltılıp kupalar alınır. Uygulama yerleri yumuşak bir peçete ile silinir.
  • Yaraların alkolle silinmesi iz bırakabilir. Gazlı bezle kapatılması uygun değildir. Açık bırakılan yara oksijenle temas ederek daha hızlı iyileşir.
  • Yaralar kantaron yağı ile silinerek pansuman yapılır.
Hacamat yapılan bölge iyileşirken birkaç gün tatlı tatlı kaşınabilir. Çiziklerin kabuk bağlaması ve bu kabukların dökülerek tamamen iyileşmesi 10 gün sürüyor. İz kalıyor mu diye soracak olursanız, biz de hiç iz kalmadı. Ancak yine de size verecek net bir cevabım yok, çünkü bu cildinizin hassasiyetine göre değişebilir. 
Hacamat öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlardan da bahsedelim. Hacamat yaptırmadan iki gün önce beslenmemizden hayvansal gıdaların tamamını (et, tavuk, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt vb.) çıkartıyoruz, yani tıpkı bir vegan gibi yaşıyoruz. Bu iki gün boyunca alkol de tüketmiyoruz. Hacamat randevusuna karnımız tok olarak gitmiyoruz, en az iki saat öncesinden yemek yemeyi bırakıyoruz. Hacamat yaptırdıktan iki saat sonra yemek yiyebilir ve rutin günlük hayatımıza devam edebiliriz.
Ciddi sağlık sorunlarınız varsa ve tedavi görüyorsanız hacamat yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve onay almalısınız.
Aslı Aydoğdu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kiril Alfabesi’nin doğduğu yer, Ohrid!

Hastalıklarımızın sebebi düşünceler